Saopštenje Štaba u vezi vode u Kostolcu

Štab za vanredne situacije je na osnovu rezultata ispitivanja vode sa izvorišta Lovac i mreže vodovoda Kostolac, Stari Kostolac, Petka i Klenovnik sagledao trenutnu situaciju u vezi stanja snabdevanja vodom za piće. Na osnovu svih rezultata ispitivanja vode, koji uključuju i hidrobiološke analize, utvrđeno je prisustvo gvožđevito-managanoznih bakterija koje dovode do pojave mirisa u vodi. […]
The post Saopštenje Štaba u vezi vode u Kostolcu .
Štab za vanredne situacije je na osnovu rezultata ispitivanja vode sa izvorišta Lovac i mreže vodovoda Kostolac, Stari Kostolac, Petka i Klenovnik sagledao trenutnu situaciju u vezi stanja snabdevanja vodom za piće.
Na osnovu svih rezultata ispitivanja vode, koji uključuju i hidrobiološke analize, utvrđeno je prisustvo gvožđevito-managanoznih bakterija koje dovode do pojave mirisa u vodi.
Nije poznato da prisustvo i visoka brojnost ovih bakterija može da izazove nepoželjne zdravstvene efekte i bolesti kod ljudi.
Međutim, zbog predostrožnosti, a na osnovu preporuke Zavoda za javno zdravlje Požarevac, još jednom potvrđujemo prethodno saopštenje građanima Kostolca i spomenutih naselja da se voda ne koristi za piće i pripremanje hrane, već isključivo kao tehnička.
Takođe, od četvrtka, 25.aprila od 7 časova ujutro, do nedelje 28.aprila u 24 časa, vodovod će izvršiti asanaciju i hiperholirasnje vodoizorišta Lovac i celokupne mreže ...