Danas je dan rudara

Rudari u Srbiji obeležavaju svoj dan – 6. avgust. Čini se da ta profesija nikada nije bila aktuelnija i potrebnija, jer je ugalj za grejanje i termoelektrane tražena roba u aktuelnoj energetskoj krizi. S druge strane mnogo je problema, a u ovom trenutku najveći je nedostatak jamske radne snage. Kratak predah između smena rudari “Rembasa” […]
The post Danas je dan rudara .
Rudari u Srbiji obeležavaju svoj dan – 6. avgust.
Čini se da ta profesija nikada nije bila aktuelnija i potrebnija, jer je ugalj za grejanje i termoelektrane tražena roba u aktuelnoj energetskoj krizi. S druge strane mnogo je problema, a u ovom trenutku najveći je nedostatak jamske radne snage.
Kratak predah između smena rudari “Rembasa” u Resavici iskoristili su da se okupe i održe takmičenje u tradicionalnim rudarskim disciplinama.
Pravili su podgrade, a ocenjivala se brzina, preciznost i kvalitet. To je deo i svakodnevnih poslova u jami, a od postojanosti podgrada često zavisi i bezbednost na radilištu.
Dejan Čović, rudar “Rembasa” kaže da su teški uslovi u jami, oprema je stara, i po 50 godina, ali da su bezbedni.
“Danas je Dan rudara 6. avgust, proslavljamo ga. Uslovi rada su mnogo teški i plate su stvarno veoma male”, kaže Milinko ...