Narodni muzej u Požarevcu na poštanskoj marki

U sredu, 24. novembra puštene su u opticaj prigodne marke „Pošta Srbije“ povodom obeležavanja 125 godina od osnivanja Narodnog muzeja u Požarevcu, izdanja „Muzeji Srbije“. Osnivanje Muzeja pri Požarevačkoj gimnaziji započeto je 1893. godine zauzimanjem profesora Luke Jevremovića koji je pokrenuo, uz pomoć učenika, đačkih roditelja i građana, sakupljanje predmeta za muzejsku zbirku. Legalni, u […]
The post Narodni muzej u Požarevcu na poštanskoj marki .
U sredu, 24. novembra puštene su u opticaj prigodne marke „Pošta Srbije“ povodom obeležavanja 125 godina od osnivanja Narodnog muzeja u Požarevcu, izdanja „Muzeji Srbije“.
Osnivanje Muzeja pri Požarevačkoj gimnaziji započeto je 1893. godine zauzimanjem profesora Luke Jevremovića koji je pokrenuo, uz pomoć učenika, đačkih roditelja i građana, sakupljanje predmeta za muzejsku zbirku.
Legalni, u pravom smislu rad, Muzej je započeo sa donošenjem i potvrđivanjem Pravila Muzeja iz 1896. godine. Tadašnji ministar prosvete i crkvenih dela, Ljubomir Kovačević, odobrio je osnivanje Muzeja potvrdom Pravila Muzeja, 3. februara 1896. godine.
Muzej je te 1896. godine u svojim zbirkama imao sakupljenih preko 350 predmeta, pre svega numizmatike, ali i drugih. Odmah po osnivanju Muzeja za čuvara (kustosa) određen je Luka Jevremović, koji je tu dužnost vršio punih deset godina. Osnovni zadatak, zbog kojeg je muzej i ...