Mihajlović: Ovo je godina ulaska Srbije u energetsku tranziciju

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas na konferenciji posvećenoj obnovljivim izvorima energije da je 2021. godina u kojoj je Srbija krenula u proces energetske tranzicije. “Svesni smo da to nije jednostavno, ali doneli smo zakone, a do kraja godine ćemo doneti i podzakonska akta za te zakone i ulazimo […]
The post Mihajlović: Ovo je godina ulaska Srbije u energetsku tranziciju .
Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas na konferenciji posvećenoj obnovljivim izvorima energije da je 2021. godina u kojoj je Srbija krenula u proces energetske tranzicije.
“Svesni smo da to nije jednostavno, ali doneli smo zakone, a do kraja godine ćemo doneti i podzakonska akta za te zakone i ulazimo u Zelenu agendu. Ona za nas ne znači gubitak posla, niti gubitak investicija, nego pokretanje druge strukture ekonomije i novih radnih mesta”, rekla je Mihajlovićeva.
Prema njenim rečima, investicioni program u energetici i rudarstvu je težak oko 17 milijardi evra, a na oblast obnovljivih izvora energije će otići više od pet milijardi evra.
Mihajlovićeva je najavila da će Srbija u narednom periodu graditi solarne elektrane, zatim vetroelektrane i velike reverzibilne hidroelektrane.
“To je ono što očekujemo da radimo ...