Obeležava se Svetski dan Roma

U svetu i u Srbiji obeležava se Svetski dan Roma koji je ustanovljen sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj. U Srbiji, prema poslednjem popisu, živi više od 147.000 pripadnika te nacionalne manjine i najugroženiji su deo populacije. Danas, 8.aprila u 12 časova u prostorijama Romskog edukativnog centra u Požarevcu, biće obeležen Svetski […]
The post Obeležava se Svetski dan Roma .
U svetu i u Srbiji obeležava se Svetski dan Roma koji je ustanovljen sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj. U Srbiji, prema poslednjem popisu, živi više od 147.000 pripadnika te nacionalne manjine i najugroženiji su deo populacije.
Danas, 8.aprila u 12 časova u prostorijama Romskog edukativnog centra u Požarevcu, biće obeležen Svetski Dan Roma, svečanosti će prisustvovati predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović i član Gradskog veća Dejan Krstić.
Svetski dan Roma obeležava od 1990. godine u znak sećanja na održavalje prvog Svetskog kongresa Roma održanog od 7. do 11. aprila 1971. godine u Česfildu kod Londona.
Za romsku himnu je tada utvrđena pesma “Đelem, đelem”, a dogovoren je i izgled zastave Roma sa točkom kao centralnim simbolom.
Na prvom kongresu je i utvrđen opšti naziv Romi, koji na romskom znači čovek.
Siromaštvo, diskriminacija, predrasude ...