Sveti Mrata, sneg na vrata

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu, praznik se naziva Mratindan. Sveti mučenik Stefan Uroš Treći Nemanjić poznat kao Stefan Dečanski, sin je kralja Milutina i otac cara Dušana. Oslepljen, pet godina proveo je kao zatočenik u Carigradu, zadivljujući svojom mudrošću i krotkošću. Kako uči pravoslavlje, kada se navršilo […]
The post Sveti Mrata, sneg na vrata .
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu, praznik se naziva Mratindan.
Sveti mučenik Stefan Uroš Treći Nemanjić poznat kao Stefan Dečanski, sin je kralja Milutina i otac cara Dušana. Oslepljen, pet godina proveo je kao zatočenik u Carigradu, zadivljujući svojom mudrošću i krotkošću. Kako uči pravoslavlje, kada se navršilo pet godina tamnovanja, javio mu se sveti Nikola i vratio mu vid.
Zato je današnji praznik zavetni dan za sve koji boluju od očnih bolesti. U znah zahvalnosti, sveti Stefan podigao je hram Visoki Dečani.
Pod nejasnim okolnostima, verovatno po naređenju sina, cara Dušana, na današnji dan 1331. godine, završen je život Stefana Dečanskog, čije mošti počivaju u zadužbini ispod Prokletija kod Peći.
Naš narod ovog sveca proslavlja kao Mratu, po Svetom Martinu, koji se nekada proslavljao na ovaj dan. U skoro ...