Požarevac info


Get Adobe Flash player
Content

Komentari

Poslednji komentar, 21.05.2019
komentar na oglas 232248


Poklanjam muzijaka americkog staforda zbog obaveznog iseljenja Ne zelim da ga ostavim na ulicu a takodje ne zelim da ga dam nekome ko nema uslove za ...

Sasa
Ovo nema veze sa Stafordom druze, ti izgleda ne znas kako Staford izgleda

Dodaj svoj komentar
Požarevac - Kultura

Narodni muzej
Osnovan je 1895., posle beogradskog Narodnog muzeja, najstariji je u Srbiji. U sastavu Muzeja je Odeljenje arheologije sa lapidarijumom i impozantnim spomenicina drevne kulture Rimljana, Muzej kulturne istorije sa retkim medaljama Požarevačkog mira, Etno – park na Tulbi, Kuća Fonda Petra Dobrnjca, Legat Miodraga Markovića.
U zbirci slika Legata Miodraga Markovića, zastupljena su dela više od 20 umetnika. Nekoliko svetskih unikata se nalaze u muzeju: pero CALAMUS koje je služilo za svakodnevno pisanje po rimskim voštanim pločama, jedinstvena numizmatička zbirka, grb Viminaciuma izgrađen od mermera. Potkovičastog je oblika, na njemu je prikazana stojeća ženska figura – personifikacija Viminaciuma sa čije se desne strane nalazi bik ( simbol 7. legije Klaudia ) a sa leve, lav ( simbol 4. legije Flavia ), rimski i venecijanski zlatnici, zlatnik Aleksandra Makedonskig, sarkofazi, skulpture. Veliku vrednost predstavlja rimski sarkofag iz 3. veka, bogato ukrašen reljefnim predstavama i nadgrobna stena jednog rimskog legionara.
Etno-park Tulba ili muzej pod otvorenim nebom je jedan od malobrojnih etno-parkova u Srbiji. Nalzi se na istoimenom prostoru iznad Požarevca. Na prostoru etno-parka, između ostalog, se nalazi okućnica, bunar sa vitlom, kuća brvnara (Melnica), kuća razbijenog tipa mesta (selo Makce kod Petrovca) iz osamdesetih godina 19. veka. Etno-park zahteva detaljnu rekonstrukciju u cilju obezbeđenja i kulturno-istorijiskih, sportsko-rekreativnih i zabavnih funkcija.

Galerija Milene Pavlović Barili
Ovaj istinski hram umetnosti smešten u rodnoj kući velike slikarke, pruža mogućnost posetiocima da razgledajući njene slike upoznaju ovu izuzetnu ženu, slikara između dva rata, jednu od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope tog perioda. Rođena je 1909. godine u braku italijanskog kompozitora Bruna Barilija i Danice Pavlović, vrlo rano je pokazala svoj osoben slikarski talenat. Vođena svojim nemirnim duhom Milena Pavlović Barili je stigla do Španije, Londona, Pariza,Venecije, Amerike u kojoj umire 1945. Urna sa njenim pepelom se nalazi u Rimu, na groblju Testaccio. Njeno slikarstvo svrstavaju u poetski nadrealizam koji ona iskazuje u svojim pesmama, scenografiji i skicama za kostime. Milena je u SAD bila angažovana kao ilustrator najuglednijih modnih žurnala i časopisa za uređenje enterijera i eksterijera ( Vogue, Sharm, Glamour ) i kao kreator kostima za baletske predstave. Posetioci u galeriji mogu da pogledaju preko 800 radova poznate slikarke ( ulja na platnu, tempere, pasteli, akvareli, crteži ), preko 600 crteža koje je slikarka radila u svom ranom detinjstvu, njene lične predmete, biblioteku, ručne radove, ambijent u kome se rodila, odrasla, u koji se vraćala iz svetskih metropola. Pisala je iz Njujorka da "nebo nije nigde toliko lepo, kao što je lepo nebo nad mojim dvorištem u Požarevcu". Na Mileninim slikama se uglavnom pojavljuje jedno lice, ¨lice same umetnice, ovalnog, mirnog i po malo mistrioznog izraza. Milena je bila lepa, a njene slike su ličile na nju.

Ljubičevske konjičke igre
Od 1964. godine, prvog vikenda u septembru u Požarevcu održavaju se Ljubičevske igre, manifestacija na kojoj se okuplja evropska elita konjičkog sporta. Kroz centar Požarevca dan pre takmičarskog dela prodefiluje povorka svih učesnika Igara. Pre održavanja igara svečano se polože zakletva kojom se učesnici obavezuju da će se nadmetati sportski i viteški. Pored kasača, galopera, preskakanja prepona i dresure, tu su i atrakcije Ljubičevski višeboj, izložba konja, voltižovanje dece - početne vežbe u savlađivanju konjičkih veština koje deca stara od 2 do 6 godina izvode uz pomoć svojih trenera. Manifestacija sadrži i niz pratećih programa kao što su Karneval kroz centar grada i obilan kulturni i zabavni program.