Požarevac info


Get Adobe Flash player
Content

Komentari

Poslednji komentar, 16.10.2018
komentar na oglas 229057

Prodajem orman forma ideale sa policama 7000 din, radni sto za skolu 1000 din, luster dva komada 500 dinara.

Nenad
Moze slika stola....

Dodaj svoj komentar
Požarevac - istorija grada

   Prvi pomen Požarevca prema turskim tefterima-izvorima datira 1467.godine, mada je, prema nepotvrđenim tragovima, postojao i ranije. U istoriju nove evropske kulture, ime grada vezuje se za 1718.godinu, potpisivanjem "Požarevačkog mira". Tadašnje velike sile, Austrija i Turska, sastale su se i mirovnim ugovorom odložile neprijateljstva.
Prva škola i jedna od najstarijih u Srbiji osnovana je u okviru lokalne pravoslavne crkve još 1733.godine (danas nosi ime Dositeja Obradovića).
Procvat doživljava dolaskom knjaza Miloša Obrenovića na vlast. Njegovom zaslugom u Požarevcu je 1819.godine podignuta Saborna crkva, dvor-konak 1825.godine, nova čaršija 1827.godine i na kraju, za vreme njegove druge vladavine, Ljubičevo 1860.godine, čije uređenje je nastavio i knez Mihailo Obrenović.
Godine 1842. Požarevljani su dobili pozorište, gde je održana i premijera "Romea i Julije", i uopšte nekog dela Viljema Šekspira, na Balkanu. Neka od najznačajnijih imena srpske nauke i umetnosti potiču ili su značajan deo svog života i karijere proveli upravo u Požarevcu.

   Na teritoriji opštine i okruga nalaze se izuzetno bogati i brojni arheološki lokaliteti, od kojih su najznačajniji Lepenski Vir (Golubac), Margum (Dubravica), Viminacijum (Kostolac) i lokalitet Rukumija. U ataru Kličevca pronađena je i svetski čuvena Velika majka (ili Kličevački idol) iz bronzanog perioda.
Tradicionalne manifestacije su Ljubičevske konjičke igre i Dani glume Milivoja Živanovića.
Dan grada Požarevca i slava Požarevca je Sveta Trojica[1]. Grad obeležava i 15. oktobar dan oslobađanja u Prvom i Drugom svetskom ratu.
U Požarevcu se nalazi više obrazovnih institucija. Među znamenitosti ubraja se Tabačka čaršija i Galerija Milene Pavlović-Barili.

   Požarevac je, kako privredni i kulturni, tako i administrativni centar i sedište Braničevskog okruga, od velikog značaja za ceo region. Braničevski okrug pored Požarevca obuhvata i opštine Veliko Gradište, Golubac, Žabari, Žagubica, Kučevo, Malo Crniće i Petrovac. Takodje dobre privredne, kulturne i saobraćajne veze Braničevski okrug održava već decenijama sa Podunavskim okrugom, sa sedištem u Smederevu. Često se kaže da ova dva okruga čine jednu jedinstvenu celinu, zbog velike i plodne doline Velike Morave koja zahvata oba okruga, zatim Dunava koji ih povezuje i sličnog mentaliteta ljudi koji na ovom području žive.
Dobra saobraćajna povezanost i velika prirodna bogatsva okruga učinili su da Požarevac postane veoma razvijen industrijski centar bivše Jugoslavije, ali rat i težak ekonomski položaj čitave zemlje značajno su destabilizovali privredu ovoga kraja.